Woensdag, 24-okt-2001

GENT-REPORTAGE

Vanuit Gent berichten Eckhard Herholz en Reinhard Linder

Eén probleem heeft Gent in ieder geval. Er zijn veel leuke hotels, maar wel allemaal klein. Daarom zijn de meer dan 700 gasten uit alle streken van de wereld over de hele stad verdeeld.


De Spanjaarden met Victor Cano (r) aan het ontbijt in het Holiday Inn hotel.

Des te wonderbaarlijker is het, dat de organisatoren er in slagen om alle deelnemers precies op tijd zoals het trainingsplan aangeeft vanuit de verschillende stadsdelen naar het EXPO-terrein te brengen.
De eerste die vanmorgen al vroeg het Holiday Inn hotel verliet was de Griekse Olympisch kampioen Ioannis Melissanides. Hij is bezig met een geheel nieuwe sprong, zei hij ons vluchtig. Een heel andere dan zijn  "Melissanidis"-sprong, meer wilde hij daarover niet kwijt. En toen verdween hij schielijk in de ochtendschemering, de tas met trainingsspullen om de schouder...
De Spanjaarden zaten vanochtend ook al vroeg aan het ontbijt, maar Jesus Carballo wereldkampioen aan het rek was toen al weer naar zijn kamer. Brugkunstenaar Victor Cano en de anderen waren zeer optimistisch en vertelden dat Jesus Carballo al zijn blessureproblemen, 

waardoor hij het afgelopen jaar nauwelijks aan wedstrijden heeft kunnen deelnemen, weer heeft overwonnen.  


Als de Franse vrouwen zich accrediteren...


...voorzien de mannen zich van het officiële WK T-shirt

Net als de beide ploegen uit Frankrijk - de mannen hebben het afgelopen weekeinde hun laatste testwedstrijd tegen Duitsland en Zwitserland nog gewonnen - moet iedereen de procedure van de accreditatie over zich heen laten komen. In het damesteam bevindt zich Frankrijks ster Ludivine Furnon. Ondanks het krappe tijdschema werden deze gelegenheid al benut om aan de souvenierstands de eerste WK T-shirts te kopen.



De Amerikanen zijn met twee complete teams gekomen. Maar de trainers lieten met enige bezorgdheid weten dat de beslissing om toch naar Gent te gaan vanwege de gebeurtenissen in de USA en de politieke situatie in de wereld, niet gemakkelijk was geweest. "Maar we hebben goed voorbereide teams en het moge duidelijk zijn dat we hier naar toe gekomen zijn om mee te doen in de strijd om de medailles", zo liet coach Stephen Rybacki  weten (foto rechts).
De USA is met een bezwaard hart naar Gent gekomen, maar blijft optimistisch over hun eigen prestaties.

Oekraine: zorgen om blessures
De sterren in de ploeg van de Oekraine, Alexander Swetlitschni en Waleri Pereschkura doen niet mee aan het WK. Zij zijn geblesseerd. Beide turners liepen bij sprongfinale tijdens de laatste nationale kampioenschappen een ernstige knieblessure op. En dus is de mannenploeg met slechts zes turners in Gent aangekomen. Alexander Beresch, derde in de meerkamp bij de Olympische Spelen in 2000, heeft nog steeds last van schouderproblemen en zal waarschijnlijk maar aan vier toestellen in actie komen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen Roman Zozulia und Andrej Michailitschenko als enige de meerkamp turnen.

"Nakomer" in het Duitse team
Robert Juckel (SC Cottbus) is door cheftrainer Rainer Hanschke als laatste aan het WK-team toegevoegd. Hij kreeg nar de laatste selectie de voorkeur boven Sergei Pfeifer (TK Hannover), die nu als reserve van het team is aangewezen. 
Dinsdagavond laat kwam de Berlijnse Gritt Hofmann pas in Gent aan. Na de accreditatie werd ze door medewerkers van het organisatiecomité naar het hotel gebracht waar de ploeg verbleef. De reden waarom ze zo 'laat' was: ze was nog even in München langs geweest voor een grondig sportmedisch onderzoek vanwege haar problemen met de rug. Ze hoopt nu volledig fit aan de wedstrijd te kunnen beginnen.

Translation: Jac van den Beemt