DONDERDAG, 25-okt-2001

- PODIUMTRAINING MANNEN -

English version

German version

De dag begon met een schok voor Rusland....
                                  ... en eindigde met een schok voor Duitsland

Uit Gent berichten Eckhard Herholz / Reinhardt Linder

Eigenlijk zijn de podiumtrainingen bedoeld om de teams de gelegenheid te geven te wennen aan de wedstrijdtoestellen.
Maar topfavoriet Rusland kwam in de vroege morgen op de koude koffie. 

Jewgeni Podgorni...

... bij het springen nog topfit, toen de val van het rek en vervolgens teleurgesteld naar het ziekenhuis >>

Titelverdediger Nikolai Krukow was al met problemen aan de rug in Gent aan gekomen, en toen viel Jewgeni Podgorni - een belangrijke steunpilaar van het team - na een Giengersalto aan het rek zo ongelukkig op zijn rechterschouder en elleboog, dat hij kermend van pijn op de grond bleef liggen en terplekke door een arts onderzocht moest worden. Kort daarna kreeg hij een forse mitella om de schouder om de arm rust te geven en werd zijn elleboog voortdurend met ijs gekoeld. Een persconferentie met de Russen en Nemov die na de podiumtraining was gepland werd afgezegd. "Ik heb zeven turners mee hier naar toe genomen en nu heb ik er nog maar vier...", zei een zeer geschokte Leonid Arkajew, zonder overigens aan te geven wie er dan buiten Podgorni en de licht geblesseerde Krukow verder niet inzetbaar zouden zijn.


Arkajew geschokt: ijs op de elleboog 

Het begon allemaal zo goed. Vooral bij de sprong over Pegases was Alexei Bondarenko met zijn overslag-dubbel salto zeer explosief. Ook aan de brug maakte hij een goede indruk.>>

Nemow maakte vooral indruk met zijn arabier-halve draai-overslag, salto voorwaarts gestrekt met 1 1/2 draai. Ook aan de brug maakten de Russen een stabiele indruk. Aan het rek maakte Alexei Nemow eerste een gestrekte en daarna een gehoekte Tkatschev, maar viel daarna bij de Giengersalto. En toen kwam de crash van Podgorni die zeker een beslissende invloed zal hebben in de strijd om de medailles...
Dat gaf dan ook weer 'hoop' voor andere teams: Zoals de Koreanen, die een goede indruk nalieten en wellicht al een beetje dromen van een medaille...
Het zal overigens toch wel een spannende teamwedstrijd gaan worden waarbij elke prognose bij voorbaat gedoemd is om weerlegd te worden. De jonge onervaren turners uit China zijn nog niet rijp voor de top en zullen niet denken aan een prolongatie van de titel. Maar het zal wel altijd een Chinees geheim blijven waarom zij er de voorkeur aan geven om hun topteam in te zetten bij de Chinese Spelen in november in plaats van bij deze wereldkampioenschappen. Dat een te zware belasting voor hun topatleten de reden zou zijn is nauwelijks aan te nemen, hoewel China met de Universiade in Beijing en de Goodwill Games al een paar hoogtepunten achter de rug heeft.
Daar komt nog bij dat ook de Oekraine geplaagd wordt door blessures...en dus zouden de medailles wel eens naar teams kunnen gaan die daar voor deze titelstrijd nog niet eens aan hebben durven denken.

Praten we in de toekomst over een "Zimsi", of niet?
In ieder geval was er vandaag al wat voorzichtig applaus uit vakkringen te horen in de spaarzaam bezette hal. De Oostenrijker Thomas Zimmermann - ook wel "Zimmsi" genoemd - liet zijn nieuw sprong zien en was in de uitvoering behoorlijk stabiel: het is een overslag, salto voorwaarts gehukrt gevolgd door een halve draai en aansluitend een gehurkte salto rugwaarts. Deze sprong - die nog door geen enkele andere turner op de wereld is gemaakt - heeft hij, zoals dat hoort, gedetailleerd beschreven en ingeleverd bij het technisch comité. 

De turner uit Vorarlberg, die aan zijn 10e wereldkampioenschap toe is, en nog steeds geen tekenen van vermoeidheid toont, hoopt er natuurlijk op dat deze sprong als de "Zimmermann" geboekstaafd gaat worden.

(- zie tekening >>


Voortdurend contact met de trainers >>

Zoveel is wel zeker, het wordt de vijfde sprong in de tabel die een uitgangswaarde van 10.0 krijgt. Maar in de wandelgangen was ook te horen dat de naam nog niet vast schijnt te staan. Vraag daarbij is of er geen verwantschap is met de "Roche", een dubbel salto dus met halve draai... of een "dubbele Cuervo"....!? Allemaal vakjargon, maar het is "Zimmsi" gegund dat zijn naam in de terminologie van het turnen wordt bijgeschreven.  Belangrijk voor hem is wel dat hij de finale haalt. Dan wordt het moeilijk, want hij moet ook een hoogwaardige tweede sprong beheersen! Met een eenvoudige Kasamatsu (9,3) valt daar weinig te bereiken. Maar misschien is hij in staat om bij het bereiken van de finale ergens noch een paar draaitjes bij te sprokkelen. 

In de laatste groepen die 's avonds aan bod kwamen turnden onder meer China, Nederland en ook Duitsland: Onheilsbericht daar vandaan:
Bij het inturnen aan de brug heeft 'team-oldy' Valeri Belenki zich ernstig geblesseerd De eerste diagnose van teamarts Dr. Boschert: pees van de biseps in de rechterarm is afgescheurd. Het betekent het definitieve einde voor de sympatieke turner uit Stuttgart, die zo graag als rekordhouder zijn 11e wereldkampioenschap (sinds 1989) had willen turnen! Het ziet er nu naar uit dat Sergej Pfeifer uit Hannover ingezet gaat worden, maar die is slechts in staat om aan drie of vier toestellen een goede prestatie neer te zetten.
Desondanks heeft sportdirecteur Wolfgang Willam direct Christian Berczes (SV Halle) laten overvliegen, waardoor een definitieve beslissing over wie gaat turner, Pfeiffer of Berczes, eerste ter plaatse genomen hoeft te worden.

Commentaar van trainer Klaus Nigl: "We zijn niet geschokt door het uitvallen van Belenki, want we moesten vooraf met een dergelijke situatie rekening houden. Maar we vinden het wel triest dat het juist Belenki moest overkomen. We hadden hem zijn laatste WK graag gegund...!" Eens te meer is duidelijk geworden hoe dun de spoeling in het Duitse turnen is...!

Verdere indrukken:

>> Roemenie: Kandidaat voor een medaille. Met Marian Dragulescu beschikken ze over een goede meerkamper, niet alleen vanwege zijn voorkeur voor het springen en de vloer - en de kwaliteiten van Marius Urzica bij het paardvoltigeren en aan de brug zijn ook genoegzaam bekend.

>> Griekenland: Men heeft het voortdurend over een nieuwe sprong van de Olympisch kampioen op de vloer, Ioaniis Melissanidis. Ook de 'Kolos van Rhodos' is er weer en toonde opnieuw zijn buitengemene krachten, nadat hij het na de Olympische Spelen van Sydney een tijdje rustig aan had gedaan en ook wat in gewicht was toegenomen. Het duel aan de ringen tussen de 'giganten' Tambakos - Csollany - Jovtchev - Ivankov beloofd daar zeer spannend te worden.

Translation: Jac van den Beemt