Interview

- Delegatieleider China -

German version 

English versionFENG, Jing (CHN)

"I got to come here  because I am the best junior in China."

Chinezen zorgen voor verrassingen en kritiek richting FIG

China heeft de turnwereld weer eens versteld doen staan. De Olympische en wereldkampioenen bleven thuis om aan de Chinese Spelen mee te kunnen doen die volgende week beginnen. In plaats daarvan stuurde men vanuit Beijing een team met nog meest onbekende talenten naar de wereldkampioenschapen in Gent. Desalniettemin - deze debutanten hadden al wel zoveel klasse dat ze vijfde konden worden in de landenwedstrijd - en toen kwam d e grote verrrassing...:

Na 1995 is er opnieuw een Chinese wereldkampioen Feng, Jing, 16 jaar en 9 maanden oud!  Hij is daarmee na Dmitri Bilosertschew (1983 in Boedapest) de jongste allround wereldkampioen in de turngeschiedenis. Feng, Jing: "Eigenlijk heb ik rustig mijn wedstrijd kunnen turnen. Tot het laatste onderdeel, paardvoltigeren. Iedereen keek toen naar me, en toen ben ik weel een nerveus geworden...!
Nu ben ik verrast, maar wel gelukkig!"

Profile:
Born:
January 15, 1985;  Hometown: Xiang, China;  Residence: Beijing, China;  Coach: Weiguo JinBest >> Results:
2001 World Championships, Ghent: 1st AA, 4th on bars, 5th team, 7th on pommel horse
2001 Japan Junior Invitational, Yokohama: 3rd AA, 1st on rings, 2nd on parallel bars
2001 Pontiac American Team Cup, Honolulu: 5th AA, 2nd team
2001 Sydney (Youth Olympic Festival, Australia) : 1st AA, 1st  team
1999 Chinese Junior Games:  2nd AA
Waarom de Chinezen hun topteam thuis gelaten hebben, maakte de Chinese delegatieleider Ye Zhennan bekend in een gesprek GYMmedia-medewerker Reinhard Linder.

ye_chn_wm01.JPG (16343 Byte)
Ye Zhennan

Ye legde de schuld daarvan zonder omhaal neer bij de FIG. Het is niet verantwoord om de turners aan de toestellen te laten werken zonder dat ze direct daarvoor hebben kunnen inturnen. "Als een turner valt zonder dat hij eerste een warming-up heeft gedaan, is dat gevaarlijk. En juist die tv-beelden gaan de hele wereld over. Dat is slechte reclame voor het turnen," aldus de kritiek van Ye.
Daar komt bij dat hij het niet eens met het systeem (6-3-3) waarin de finale wordt afgewerkt. Er mogen maar drie turners starten en alle drie de punten tellen. Als er maar eentje pech heeft, heeft meteen het hele team verloren. 

Zo kan het dus gebeuren dat het beste team buiten de medailles valt. "Voor de goede landen is dit systeem niet goed", aldus Ye.

Het systeem kleeft er ook een groot blessure-risico aan dit systeem, en daarvoor wilde Chinese turnbond zijn toppers behoeden. Die hebben het afgelopen toch al aan veel internationale wedstrijden meegedaan. Het zou teveel gevraagd zijn om hen onder de eerder genoemde omstandigheden eerst aan de wereldkampioenschappen mee te laten doen en daarna een week later bij de Chinese kampioenschappen in Guangzhou.

Ye spreekt met klem tegen dat er in Gent een derderangs team op de vlooer staat. Het team bestaat in principe uit turners die bij de Olympische Spelen in Athene de titel moeten verdedigen. Bij het springen en aan de rekstok valt nog wel het een en ander te verbeteren, weet Ye, maar: "Dat we deelnemen is belangrijk, niet het resultaat."

laola_chn_tai_wm01.JPG (27790 Byte)
United fans: Taiwan (below) 
and China cheer together

Maar de jonge Chinese ploeg wil ook niet met lege handen naar huis. 
De eerste kandidaat voor eremetaal is Xiao Qin. Hij is op dit moment de beste man van China bij het voltigeren en kan het zonder problemen tegen Marius Urzica opnemen. "Voor mij zal het geen verrassing zijn wanneer Xiao Qin een gouden medaille haalt", aldus een zelfverzekerde Ye Zhennan.
Aan  de ringen is Zhang Shangwu zeer sterk. Bij de Universiade won hij op dit onderdeel. Op de vloer tipt Ye op Deng Weiwei en Li Dongjie, voor brug heeft hij Feng Jing und Zheng Shangwu achter de hand.

Deze groep turners vormt volgens Ye Zhennans de kern van de toekomstige Olympische ploeg. Wie daar nog bij zullen komen is op dit moment nog niet duidelijk. Het is zeker niet uitgesloten dat er nog deelnemers uit het gouden Olympische team van Sydney bij kunnen komen. 

Yang Wei, Huang Xu of Xing Aowei hebben zeker nog punt gezet achter hun internationale loopbaan. Na de nationale kampioenschappen gaan ze voor een aantal demonstraties naar Taiwan en voor het komende jaar staan ook de Aziatische Spelen, de wereldkampioenschappen aan de afzonderlijke toestellen en de World-Cup wedstrijden op het programma.

Voor die laatste wedstrijden zullen, naar Ye zegt, steeds meer de turners worden ingezet die in Gent hun internationaal debuut hebben gemaakt. "Dat is een uitstekende voorbereiding op de Olympische Spelen. En die zijn belangrijker dan een WK."

Translation: Jac van den Beemt