Zaterdag, 27-oktober-2001

- WK- INTERVIEW -

German version English version

- OfficiŽle toestelleverancier van de wereld- kampioenschappen en producent van PEGASES

Interview met J&F-directeur  Jac Janssen

J&F staat al vanaf de vijftiger internationaal bekend als een gerenommeerd leverancier van turntoestellen. Al bij de Olympische Spelen van 1968 in Mexico-City en Barcelona 1992 waren ze erbij. In 1987 in Rotterdam voorzagen ze een compleet WK van materiaal, maar een zo complexe en omvangrijke dienstverlening als dit jaar in Gent hebben ze nog nooit gedaan:
Er moesten maar liefst 28 reusachtige containers met materiaal naar Gent getransporteerd worden. Die waren volgepakt met matten, vloeren en toestellen voor zes complete trainingshallen, een opwarmruimte en de wedstrijdarena. Daar kwam dan ook nog eens het fraaie wedstrijdpodium bij.....Jac Janssen (rechts) met FIG-vicepresident Vieru (ROM)

 :   Meneer Janssen, alom is er veel lof van de deelnemers over de kwaliteit van de trainings- en wedstrijdtoestellen. Dat moet toch wel een goed gevoel geven...?

Jac Janssen:  Ja, natuurlijk, maar het WK moet nog beginnen, en er kan dus nog van alles gebeuren. En er zijn ook wel problemen geweest bij deze enorme technische inspanning die we hebben geleverd. 

We hebben begrepen dat er wat problemen bij het verstellen van de brug ongelijk? 

Jac Janssen:  Ja, dat was bijvoorbeeld zo'n situatie.  
Eigenlijk ligt alles vast een boekwerk van de FIG, daar staat in hoe de toestellen aan welke eisen de teostellen moeten voldoen. Maar nu is het reglement veranderd, zonder dat men de technische beschrijvingen voor de toestellen daaraan heeft aangepast. Een turnster mag nu bijvoorbeeld het toestel, als ze dat wil, vijf cm hoger laten zetten. Er waren hier twintig landen die dat graag wilden, een derde dus van alle deelnemers... daar waren we dus niet op voorbereid. Zo'n verandering kost ongeveer 3 minuten, bij veertig turnsters ben je daamee dus twee uur kwijt!
Dat is dus iets waar de FIG nog maar eens goed over na moet denken. 

  Zowel op de wedstrijdvloer als bij trainingen is er ook veel 'gerommeld' met de matten...!


Die J&F-Firmeninhaber Jac und Mario Janssen

Jac Janssen:  Dat is ook nog zo'n probleem dat opgelost moet worden. Daar is eigenlijk een matdikte van tien centimeter voorgeschreven, maar ook hier heeft men plotseling de keuze voor vijf centimeter opengelaten. Gelukkig zijn we een flexibel bedrijf waardoor we in staat zijn om binnen enkele uren zulke matten te maken en te zorgen dat ze hier komen. Wanneer het WK begint zullen die er dan ook zijn. Maar ik vind dit soort onduidelijke regelgeving niet goed voor het publiek en ook de TV-stations. Het ombouwen kost niet alleen kostbare tijd, maar is ook niet erg attractief. Eenduidige en gelijke omstandigheden door iedereen, dat is waar voorstander van ben. Hier ligt dan ook een mooie taak voor de FIG. 

:   De eerste wereldkampioenschappen van deze nieuwe eeuw zullen de geschiedenis in gaan als de "Pegases -WK"!

Jac Janssen:  Met de ontwikkeling en productie van dit nieuwe springtoestel zijn we er kennelijk in geslaagd om een zeer motiverende ontwikkeling in gang te zetten  Het wordt in ieder geval in vele turncentra door de sporters goed ontvangen. Op dit moment hebben we al 311 toestellen over de hele wereld geleverd en de productie ervan draait nog steeds op volle toeren omdat de bestellingen binnen blijven komen. En bovendien geeft dit toestel de atleten 'vleugels', zoals dat in de Griekse mythologie ook gebeurde met de sporters. Ik heb al begrepen dat enkele turners hier met compleet nieuwe sprongen zullen komen, zoals bijvoorbeeld de Oostenrijker Zimmermann en de Griek Melissanidis. Dat kan alleen maar een goed teken zijn. 

:   De ontwikkeling is daarmee zeker niet niet voorbij?

Jac Janssen:  Neen, om eerlijk te zijn begint die nu pas. We hebben hiet tijdens het WK een springtoestel staan waarmee we vergaande biomechanische en fysieke metingen zullen doen om daarmee nog betere voorwaarden te kunnen scheppen. We willen graag weten met welke kracht de handen het oppervlak indrukken, of hoe groot de kracht bij het afkaatsen. Die gegevens zijn uiteindelijk bepalend voor de kwaliteit van het nieuwe toestel. De FIG heeft die speelruimte voorlopig tamelijk ruim gehouden om zo de varianaten van verschillende fabrikanten aan bod te kunnen laten komen. Na dit WK komt het er op aan die te precisieren en daarin zal Janssen&Fritsen natuurlijk een wezenlijk aandeel hebben. Alleen daarom al zijn deze dagen van het wereldkampioenschap ook voor voor eens spannende tijd!

:   Meneer Janssen hartelijk bedankt en wij wensen ook u een succesvol wereldkampioenschap toe. 

>>...meer informatie over Pegases

(Het gesprek werd gevoerd door Eckhard Herholz, GYMmedia)
Translation: Jac van den Beemt