Interview:

Andreea Raducan (ROM)

English version

German version

"Vertrouw geen volwassenen"

Dat is de les die Andreea Raducan uit de gebeurtenissen bij de laatste OIympische Spelen in Sydney heeft getrokken. Nietsvermoedend heeft zij de pilletjes geslikt die haar door de Roemeense teamarts waren voorgeschreven. Omdat in het medicijn tegen verkoudheid het verboden middel pseudo-ephedrine zat, heeft zij de gouden medaille vanwege het gebruik van doping weer in moeten leveren.


raducan_happy.jpg (25482 Byte)

Nu is ze zelf wat voorzichtiger geworden om niet later voor de fouten van anderen te moeten boeten. "Ik ben niet meer de Andreea Raducan van toen. Noch lichamelijk, noch mentaal", zegt ze.

Toen, een jaar gelenden, was ze nog een kind, klein en fragiel. Vandaag de dag is ze een jonge vrouw die er leuk en aantrekkelijk uitziet met vrouwelijke rondingen die op de reclameposters van Janssen-Fritsen net zo attractief oogt als in wedstrijdkleding. Die paar pondjes meer hebben zowel haar trainingsprogramma als de samenstelling van de oefening volledig veranderd. 

Zij concentreert zich nu op heel andere elementen als vroeger. "Vanwege het gevaar voor blessures", aldus haar trainer Octavian Belu, tegelijk ook cheftrainer van de Roemeense ploeg. Als een turnster ouder wordt worden de gewrichten steeds meer belast. Vandaar dat ze sommige acrobatische elementen beter niet meer kan doen en in plaats daarvan meer de nadruk moet leggen op de gymnastische bewegingen en de choreografie van de oefening. 

Dat de nieuwe Code de Pointage juist het tegenovergestelde wil bewerkstelligen, maakt de situatie er niet eenvoudiger op. "Vooral aan de brug is het zeer moeilijk geworden om een hoge uitgangswaarde te bereiken", verzucht Andreea Raducan.
Toch komt ze daar met een oefening die 9,8 waard is, bij het springen heeft ze twee sprongen in haar repertoire (9,8 en 9,6), de oefening op vloer zweeft tussen 9,9 en 10 en op de balk gaat ze uit van de volle tien punten - hoopt ze. "De juryleden hebben heel veel speelruimte om punten te kunnen aftrekken. Ze beoordelen niet alleen de uitvoering maar ook de manier waarop de oefening is opgebouwd en de originaliteit", zo legt de Roemeense topturnster in Gent uit. "Ik hoop dat ik de juiste punten krijg."

raducan_VA_ROM.jpg (33172 Byte)

ROM_team_happy.jpg (42967 Byte)
Der erste WM-Wunsch ging schon in Erfüllung: Andreea gewann Gold mit dem Team

Haar belangrijkste wens bij deze wereldkampioenschappen is al vervuld -de prolongatie van de wereldtitel voor teams - en de vreugde daarover was enorm. 

En nu wil ze graag een individuele medaille mee naar huis nemen, "maakt niet uit welke". 
Natuurlijk geldt Raducan als een van de grote favorieten voor de meerkamptitel, ook al probeert ze dat hoofdschuddend te ontkennen. 

Er kan in de wedstrijd tenslotte nog van alles gebeuren. Daar komt bij dat ze wat last heeft van een lichte knieblessure die ze opliep tijdens de landenwedstrijd tegen Nederland. 

Het staat buiten kijf dat de voorbereiding op dit WK zwaar is geweest: nieuwe Code, nieuwe oefeningen, en veel testwedstrijden. Dat de studente aan de sportschool in Deva zich dit allemaal heeft laten welgevallen, heeft natuurlijk alles te maken met Sydney. "Na de Olympische Spelen wilde ik stoppen. Maar wat daar gebeurd is heeft me voldoende motivatie gegeven om toch nog even door te gaan." Ze is niet meer zo nerveus als bij de Olympische Spelen en heeft ook een heel andere instelling als ze de wedstrijd in gaat. "Ik heb intussen veel ervaring opgedaan en voel me daardoor ook veel zelfverzekerder als vroeger", zegt ze, terwijl het optimisme van haar gezicht is af te lezen. 

raducan_BB_ROM.jpg (34997 Byte)

Dit zelfvertrouwen heeft ze vanaf het begin ook op haar teamgenoten willen overbrengen. "Ik ben zo'n beetje de captain van de ploeg," zo voegt ze er zelfverzekerd aan toe. En zoals tijdens de teamfinale te zien heeft ze deze rol met verve weten te vervullen. 

Nu kijkt Raducan vooruit. Sydney is voorbij en ze probeert alleen de positieve kanten daarvan te bewaren. Na dit WK wil ze stukje bij beetje over haar sportieve toekomst gaan nadenken. Haar gezondheid en de prestaties zijn uiteindelijk de factoren die bepalen hoe lang ze nog met het turnen door zal gaan: "Ik heb me als doel gesteld nog steeds beter te willen turnen om zo in Athene te kunnen deelnemen. Wat in Sydney is gebeurd was tenslotte niet mijn schuld."

 GYMmedia medewerker Reinhard Linder sprak met Raducan - de foto's zijn van Don Johnson
Translation: Jac van den Beemt