NEWS NEWS NEWS News news >>

Patras, 21-Apr-2002 Toestelfinales in Patras: Goud voor Ziganschina en Khorkina
De eerste gouden medaille in de finales werd binnengehaald door de Russin Natalja Ziganschina die bij het springen net iets beter de techniek beheerste dan Verona van den Leur die daarmee haar derde zilveren EK-medaille behaalde. Het brons ging naar de Roemeense Joana Petrovschi.
Met minder dan een zege aan de brug, haar specialiteit, zou het voor Svetlana Khorkina op een teleurstelling zijn uitgelopen. Maar ze won opnieuw goud, hoewel daar terecht vraagtekens bij gezet kunnen worden. Het zilver ging opnieuw naar Nederland, deze keer naar
Renske Endel, die nu al naam heeft gemaakt als een uitgesproken specialist op dit onderdeel. De derde plaats was voor Elisabeth Tweddle (GBR), die bij de laatste World Cup in Cottbus met de overwinning aan de haal was gegaan. 
De derde gouden medaille voor Rusland ging deze keer naar
Ludmilla Ezhova, die een verdiende overwinning behaalde op de 10 cm brede balk met haar moeilijke en gecompliceerde oefening...Die stroom zilver voor Nederland werd door Svetlana Khorkina gestopt, die niet alleen zichtbaar blij was met het goud voor haar teamgenote maar ook met haar eigen zilveren medaille. Maar Nederland betrad ook deze keer het erepodium: brons dus voor  Verona van de Leur.
Op het allerlaatste onderdeel werd de Russische zegetocht dan toch doorbroken. Alona Kvasha, derde in de meerkamp, toverde een geweldige vloeroefening tevoorschijn, technisch perfect en met veel elan gebracht. daar viel weinig tegen in te brengen.
Natalja Ziganshina slaagde daar het beste in, waar Khorkina bij gebrek aan voldoende moeilijke elementen deze keer bij de medailleverdeling geen rol speelde. Dat gold niet voor de Nederlandse kampioene Verona van de Leur:  Zij haalde opnieuw brons - en daarmee haar 5e EK medaille!.

>> Uitslage            >>> Report

Patras, 21-Apr-2002 Toestelfinales junioren: Pawlowa de beste
Hoogtepunt van de Europese kampioenschappen vandaag in patras zijn de toestelfinales voor zowel junioren als senioren.. 

Bij de junioren haaldde de kersverse Europese kampioene in de meerkamp Anna Pawlowa (RUS) nog een tweede gouden plak bij het springen. Twee keer goud ging naar de Oekraïne - Alina Kozich (brug) en Mirabella Akhunu (Vloer) - de vierde titel kwam in handen van de Roemeense Floarea Leonida, die gisteren in de meerkamp beslag had weten te leggen op de tweede plaats. Door de resultaten van vandaag is Anna Pawlowa met haar drie gouden medaille de meest succesvolle turnster van dit toernooi. 

>> Uitslagen finales junioren                   >> Report finales junioren    

Gebruik voor actuele informatie over het wedstrijdverloop de button 'Results'

Patras, 20-Apr-2002 Meerkampfinale, Seniors: 
Svetlana Khorkina voor de derde keer Europees kampioene

Ze heeft het hem – zij het op het nippertje – toch nog een keer voor elkaar gekregen: Svetlana Khorkina is in Patras voor de derde opeenvolgende keer Europees kampioene geworden. Alleen de legendarische Roemeense turnster Nadia Comaneci is haar daarin voorgegaan.


SUPER VERONA !!!

Khorkina heeft haar overwinning niet cadeau gekregen: na een ongelukkig begin met een bijna bij het paardspringen stond ze na de eerste ronde op de zesde plaats. Na brug en balk stond ze op de eerste plaats, maar werd dicht op de hielen gezet door de 16-jarige Nederlandse kampioene Verona van de Leur. Juist Van de Leur maakte op vloer indruk met een schitterende oefening waarop Khorkina zich stuk moest bijten. Het is daarbij overigens niet ondenkbaar dat de uiteindelijke beslissing van de jury in het voordeel van Khorkina is uitgevallen als een bonus voor haar totale prestaties over een reeks van jaren. Hoe het ook zij, de zilveren medaille van Van de Leur was voor haar de kroon op een uitstekende wedstrijd en het was de eerste meerkampmedaille op een EK voor Nederland.

Van de Leur en de hele Nederlandse ploeg hebben nu al een onuitwisbaar stempel gedrukt op deze titelstrijd. De zesde plaats van Suzanne Harmes heeft daaraan ook het nodige bijgedragen. Voor anderen is het een voorbeeld op welke wijze ook in een westers land vooruitgang geboekt kan worden.

Derde in het gezelschap werd Alona Kvasha uit de Oekraïne, die met haar vloeroefening nog net de bronzen medaille wegkaapte voor Ziganshina.  

>> Results all around final             >> Report: Khorkina wint op het nippertje! 

>> Press: "Turnsters zijn geen eendagsvliegen" (NRC Handelsblad)
>> Press: 'IJzingwekkend kalm' naar een zilveren medaille (deVolkskrant)
>> Press: Nederlandse turnsters halen zilveren medaille (de Gelderlander)

Patras, 20-Apr-2002 Vandaag in Patras: Meerkampfinales  (Juniors)

Anna Pawlowa  uit Rusland heeft vanochtend de meerkampfinale bij de junioren gewonnen. Na afloop van de kwalificatieronde vrijdag was ze ook al als de beste uit de bus gekomen. Het is een eerste stap voor Anna om ooit nog eens zo beroemd te worden als haar naamgenote, de wereldberoemde ballerina....
Het zilver ging naar de Roemeense Floarea Leonida, waar de bronzen medaille opnieuw bestemd was voor een Russin, Elena Anochina.
De Nederlandse Berber van den Berg turnde een voortreffelijke finale en eindigde op een zeer fraaie vijfde plaats. Beste Nederlandse junior turnster bij een EK tot nu was haar 'landgenote' Rikst Valentijn met haar vijfde plaats in Parijs twee jaar geleden. De enige Duitse turnster in deze finale, Heike Gunne, weerde zich dapper in de finale der 24 besten en werd uiteindelijk 13e.

>> Uitslagen meerkamp junioren           >>Report: de kampioene heet Pawlowa

Patras, 19-Apr-2002

Teamwedstrijd senioren: Nederland moest lang wachten op zilver!!

De Nederlandse ploeg had het nadeel om al in de eerste groep te moeten turnen.

Al die tijd hadden de Nederlandse meiden in spanning op de tribune de ontwikkelingen zitten volgen. Zonder dat ze zelf nog enige invloed op het resultaat konden uitoefenen werden de verwachtingen van een mogelijke bronzen medaille omgezet in een zeker niet verwachtte zilveren. Chapeau!!   >> meer 

       >> Results Teams

>> Results indivdual

PRESS>>  Turnsters bevestigen aansluiting bij de top
           
   De Telegraaf Nieuws Portaal 

>> Koelbloedig naar zil 
     AD.nl/sport 


Olympisch kampioen Jelena Zamolodchikova doet vandaag alleen mee bij het springen. 

Preview:
Olympisch kampioen op vloer en sprong Jelena Zamolodchikova doet in de teamwedstrijd alleen mee bij het springen. "Ik voel me niet echt lekker“, zei ze na de afsluitende training. „en zal daarom helaas alleen aan het springen meedoen.“ Teamgenoot Svetlana Khorkina heeft gisteren lekker een dagje rust genomen om zich te ontspannen en de wedstrijd even van zich af te zetten. "Morgen zien we dan wel weer verder", aldus de tweevoudig Europese kampioene in de meerkamp gisteren. 

De Oekraïne zal naar het zich laat aanzien waarschijnlijk met slechts één turnster voor de meerkamp van start gaan: Aljona Kwascha. "Natalia Sirobaba zal niet aan brug turnen en Irina Jarodskaja kan vanwege haar enkelblessure alleen brug en balk turnen. " Het is een oude blessure, maar ze heeft er nogsteeds last van", aldus trainer Lutayenko.

>> Kijk voor het actuele nieuws steeds bij GYMmedia 

PRESS>> 

"Rellen verscheuren eens toonaangevend turnland "
>> 19-April 2002: Source: de Volkskrant,

" Romanian gymnasts 'lied about age'"
  Posted: Thursday April 18, 2002 12:27 PM

Patras, 18-Apr-2002 Nederlandse junioren vijfde
 
Het Nederlandse junioren is er in de afsluitende ronde niet in geslaagd om de derde plaats van twee jaar geleden te prolongeren. Het team eindigde nu achter winnaar Rusland ( 108.223), Roemenië (107.379), Frankrijk (106.527) en de Oekraïne (105.377) op de vijfde plaats met 103.171.

Individueel leverde de Friese Berber van den Berg  (Photo >>)
een fantastische prestatie. Met een totaalscore van 33.968 eindigde zij als nummer tien en plaatste zich daarmee zeer overtuigend voor de meerkamp finale die op zaterdag wordt gehouden.
               
>> ... meer.

>> Resultaten teamwedstrijd  >> Individuele resultaten

>> Interview:  Turnen is gezond (NRC HANDELSBLAD)


(Photo: Tanja Moody)

  >> Kijk voor het dagelijkse nieuws steeds bij  GYMmedia 

Patras, 18-Apr-2002 Louter maakt Nederlandse opstelling bekend

Verona van de Leur als 
Suzanne Harmes turnen 
voor de meerkamp

Na afloop van de afsluitende training gisteren heeft bondscoach Frank Louter de ploeg bekend gemaakt die morgen in Patras bij het EK zal aantreden. Daarin zit slechts één verrassing: niet Monique Nuijten maar Gabrielle Wammes is door Louter aangewezen voor het paardspringen. Voor het overige wijkt de ploeg niet af van hetgeen bij eerdere wedstrijden al duidelijk was geworden. Zowel Verona van de Leur als Suzanne Harmes turnen voor de meerkamp, Renske Endel is de grote troef op de brug en Monique Nuijten moet de Nederlandse eer op de balk mee hoog houden. Wammes turnt zoals verwacht op vloer en wordt nu dus ook ingezet bij het springen.

>> full story
                                >> Kijk voor het dagelijkse nieuws steeds bij GYMmedia 

Patras, 17-Apr-2002 Eerste indrukken podiumtraining vrouwen
 

Na twee regenachtige dagen lachte de zon vandaag de beste Europese turnsters toe. Zij maakten van de gelegenheid gebruik om tijdens de podiumtraining vertrouwd te raken met de omgeving waarin de wedstrijd wordt gehouden.  
                                           >> full story

>> Kijk voor het dagelijkse nieuws steeds bij GYMmedia 

Patras, 17-April-02 Patras testcase voor Oranje op weg naar Athene
 

Wanneer vrijdagochtend om 10.30 uur de Nederlandse vrouwenploeg de sporthal in Patras binnengaat, zullen vele ogen gericht zijn op de ploeg van trainer Frank Louter. Nog nimmer in de meer dan honderdjarige historie van de turnbond is de belangstelling voor het vrouwenturnen zo groot geweest als nu. 

Renske Endel (NED): Hunkeren naar een normaal leven 
Renske Endel in Gent

De zilveren medaille van Renske Endel op de brug en de vijfde plaats van de ploeg bij het WK in Gent vorig jaar, hebben meer los gemaakt dan ooit tevoren. Meer dan de gouden medaille die de Amsterdamse Thea Belmer in 1963 bij het EK in Parijs op de brug behaalde. Meer ook dan de negende plaats van de ploeg bij de Olympische Spelen van 1972 in München of de 22e plaats van Elvira Becks in Barcelona.
De successen van Gent en de vorige week uitgesproken verwachting dat een derde plaats mogelijk moet zijn gekoppeld aan de ongekende belangstelling die de media plotseling voor het turnen hebben gekregen, legt een grote druk op de ploeg.
Daar komt bij dat de ploeg al in de eerste ronde moet beginnen, waar alle belangrijke concurrenten bij elkaar in de laatste groep zitten.

Bovendien kan het 5-3-3 systeem nog wel eens voor verrassingen zorgen omdat alle resultaten, goed èn slecht, meetellen. Patras is in vele opzichten voor de Nederlandse vrouwen in eerste belangrijke testcase op weg naar de Olympische deelname in 2004 in Athene.
                                                                  >> Coach of Renske Endel:  >> ...Boris Orlov

Jac van den Beemt
> Kijk voor het dagelijkse nieuws steeds bij GYMmedia

Patras, 15-April-02 Donderdag barst het EK voor vrouwen los...
  Maar liefst 32 landen met 119 senioren en 128 junior turnsters nemen vanaf komende donderdag deel aan de 24e Europese kampioenschappen in het Griekse Patras. De meeste deelneemsters zijn inmiddels al ter plaatse en bereiden zich geconcentreerd voor op de wedstrijden die donderdagochtend om 10.00 uur plaatselijk tijd met de junioren beginnen. De Nederlandse ploeg is vanaf 18.45 uur, in de laatste ronde, aan de beurt. Vrijdag turnen de senioren hun kwalificatieronde. Nederland moet dan al om tien uur aantreden in de eerste ronde.  
Titelverdediger in beide categorieën is Rusland, ook al omdat Olympisch kampioen Roemenie tot ieders verrassing niet met een complete ploeg aan de start verschijnt. Er neemt alleen een Roemeense ploeg deel bij de junioren. Veel ogen zullen echter ook gericht zijn op de Nederlandse ploegen, bij het laatste EK in Parijs nog elfde bij de senioren, maar goed voor een bronzen medaille bij de junioren. Samen met de Oekraine, Frankrijk, Spanje en Italië behoort het team van Frank Louter tot de medaille kandidaten. 

Bij de meerkamp wordt heel wat verwacht van de eerzuchtige First-Lady Svetlana Khorkina. Na haar tweede WK-titel in Gent en de overwinningen bij het EK 1998 in St. Petersburg en Parijs 2000 kan ze nu haar derde Europese titel halen. Tot nu toe slaagde daarin alleen Nadja Comaneci in de jaren 1975 - 1979.
Voor het eerst sinds de introductie van de teamwedstrijd in 1994 neemt Duitsland alleen met individuele turnsters deel. Bij onze oosterburen is de hoop daarom gevestigd op de junioren, van wie met het oog op de Olympische Spelen van 2004 heel wat verwacht wordt. (Een meer gedetailleerde voorbeschouwing later op deze pagina's) 

GYMmedia zal vanaf woensdag dagelijks actueel en direct de berichtgeving verzorgen van de wedstrijden in Patras). 

>> Kijk voor het dagelijkse nieuws steeds bij GYMmedia 

Back to ECh NAVIGATION